Tien Tips in PDF | Download voorbeeld huis-aan-huis Folder | Download voorbeeld Aanplakbiljet
Hulp bij het zoeken naar Pieter en Bink, en het bedenken hoe ik de kans om hen terug te vinden kon vergroten, moest ik helaas veelal op straat horen. Er was weinig informatie hierover bij de plaatselijke dierenbescherming. De onderstaande acties die ik ondernam heb ik soms erg laat bedacht of gehoord, terwijl DE EERSTE TWEE WEKEN UITERST BELANGRIJK ZIJN. Ga niet zitten wachten op een ander, probeer zoveel mogelijk zelf te doen of te organiseren.
Tien tips bij vermissing
1. Neem bij een vermissing meteen contact op met de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming en het dierenasiel in uw woonplaats om de vermissing bekend te maken. Meestal zorgt het asiel ervoor dat de vermissing op de webpagina voor vermiste en gevonden dieren van Amivedi komt te staan (zie ook onder *).
2. Lever ook een foto in van uw dier zodat de kans op terugvinden wordt vergroot. Een foto is erg belangrijk, het geeft een direct beeld van uw dier in plaats van enkel tekst. Tekst kan verkeerd begrepen of niet goed onthouden worden. Een foto blijft bij mensen duidelijker in het hoofd zitten dan enkel woorden, waardoor de kans dat iemand uw dier herkent wordt vergroot. (zie ook onder **)
3. Als na enkele dagen de vermissing nog niet op de webpagina staat, neem dan meteen contact op met het secretariaat van Amivedi en vraag of zij de vermissing op de webpagina willen zetten. Hoe sneller de verdwijning van uw dier bekend is, hoe groter de kans dat u uw dier terugvindt.
4. Neem ook contact op met dierenasiels in uw wijdere omgeving. Uw dier kan per toeval in een auto terecht zijn gekomen en zo een stuk buiten de omgeving worden teruggevonden. Het kan gebeuren dat een dier is aangereden en meegenomen naar een dierenasiel buiten uw regio.
5. Geef de vermissing liefst met foto ook op aan andere webpagina’s voor vermiste dieren, zoals bijvoorbeeld www.marktplaats.nl of www.petbase.eu Op Internet kunt u zoeken welke pagina’s er zijn.
6. Stuur bericht over de vermissing met informatie over uw dier en foto naar redacties van huis- aan- huisbladen of andere media in uw omgeving, met het verzoek of zij aandacht aan de vermissing kunnen besteden. U kunt ook advertentieruimte kopen, houdt u dan wel rekening met kosten.
7. Maak een folder die u huis aan huis in uw directe omgeving kunt verspreiden. Het kan zijn dat uw dier bij iemand is komen aanlopen en dat die persoon niet weet van wie het dier is. Het kan ook zijn dat uw dier per ongeluk in een schuur of zoiets opgesloten is geraakt. Vraag in de folder of mensen willen kijken. (Zie als voorbeeld de folder over Pieter).
8. Houdt vanaf het begin de gevonden dieren op de webpagina van Amivedi en andere webpagina’s goed in de gaten, mogelijk staat uw dier erbij. Houdt regelmatig, liefst wekelijks contact met het asiel of de dierenambulance in uw regio. Als het mogelijk is, houdt dan ook contact met asielen in uw wijdere omgeving.
9. Als er tips komen dat uw dier is gezien, neem dan vooral een foto van uw dier mee. Dieren kunnen enorm veel op elkaar lijken. U zult niet de eerste zijn die denkt uw dier gevonden te hebben, om daarna thuis tot de slotsom te komen dat het om een ander dier gaat.
10. Hang een aanplakbiljet over de vermissing van uw dier op bij supermarkten, bushaltes, stoplichten, bibliotheken en andere plaatsen en gebouwen waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld geldautomaten. Vraag aan winkeliers of er een folder in hun winkel mag hangen.
* Houdt u rekening met het feit dat gevonden dieren wettelijk maar veertien dagen als gevonden te boek staan. Hierna mag een gevonden dier worden verkocht. U zult helaas niet de eerste zijn die net enkele dagen te laat komt. Als uw dier eenmaal verkocht is, kan u misschien zelfs een juridische strijd te wachten staan om uw dier proberen terug te krijgen als zijn/haar nieuwe mensen hun dier niet wensen af te staan.
** Als u geen digitale foto heeft of geen scanner om een gewone foto te digitaliseren, vraagt u dan of de plaatselijke dierenbescherming of asiel deze kan digitaliseren, of een buur, familielid of vriend, of gaat u naar de bibliotheek en probeert u het daar.
Om de kans te vergroten uw dier terug te vinden kunt u een folder maken en deze in uw omgeving verspreiden.
Vanaf de vermissing zult u iedereen in uw omgeving willen laten weten dat uw dier zoek is. Dit kan mede door aanplakbiljetten te maken en deze op te hangen aan lantaarnpalen, bushokjes, of andere plekken waar mensen samenkomen, geldautomaten bijvoorbeeld.